lördag 21 augusti 2010

Varför ska man handla rättvist och ekologiskt?

Vad betyder allt egentligen?

Rättvist.

Tänkt dig att du bor i Eucuador. Du försörjer dig på att odla kakao. Arbetet att odla och skörda kakao är hårt, dina resurser är begränsade och du har svårt att hävda dig på världsmarknaden. De som köper din kakao vill ju komma över den så billigt som möjligt, och du får ofta nöja dig med vad du får - istället för vad ditt arbete är värt och vad du behöver för att kunna försörja dig, din familj och utveckla det samhälle där du bor. Du har stor press på dig att producera mer kakao eftersom företagen i vår västvärld vill sälja mer, men för själva mödan ger de dig inte många kronor.
Det lät kanske inte så rättvist?
Fairtrade är en produktmärkning som garanterar bättre arbets - och levnadsförhållanden för till exempel kakaoodlare. Ta en titt på den här videon, och håll utkik efter Fairtrademärkningen när du handlar socker, kakao, kaffe, bananer, te, fotbollar... och mycket mer!

Miljövänligt.

Det här är svårt för frågan bollas fram och tillbaka ifall ekologiskt är bättre eller inte. Ibland är det klimatsmartaste alternativet inte det ekologiska och helt plötsligt var man tvungen att vara väldigt insatt när man går till affären och handlar. Det är ju ändå jorden och klimatet vi bryr oss om.
Mat som är ekologiskt odlad är odlad med en tanke på att hushålla med jordens resurser, och en omsorg om boskap. Ekologiskt odlad mat får inte vara konstgödslad, genmodifierad eller besprutade med bekämpningsmedel.
Att vara klimatsmart innebär också att tänka på jordens resurser när man handlar. Och allt ska vara så närproducerat som möjligt. Samtidigt är det lurigt att hålla reda på om tomater som odlas i Holland (som är närmare än Spanien) odlas i uppvärmda växthus som på sikt ger mer utsläpp än transporten från Spanien (där tomaterna växer mer naturligt och inte behöver uppvärmda växthus).
Vilken snårskog? Hur ska man som en vanlig, enkel, och hyffsat bekväm människa kunna bry sig om miljön när det verkar som man måste kunna så mycket för att handla rätt?
Kravmärkningen visar på att produkten är odlad med hänsyn till jordens resurser och god djurhållning. En ekologisk produkt i affären, som hallonsylt, får inte innehålla färgämnen, eller smakförstärkare (har tappat bort vart jag läste det, och har inte hittat någon bra källa att referera till, så nån som vet?), vilket leder oss in på...

Naturligt.

Den färdiglagade mat vi köper i affären är långt ifrån vad den mat vi lagar hemma i våra kök. Den innehåller olika kemiska ämnen som ger maten färg, smak och konsistens. Dessa ämnen är godkända av livsmedelsverket att få finnas i maten som säljs, men ändå omdiskuterade om de är ohälsosamma eller inte. Jag litar hellre på att laga mat med så lite tillsatser som möjligt, och tänker därför försöka undvika konstgjorda färg, smak och konsistensämnen. På vägen kommer jag lära mig mycket mer än vad jag nu vet.

Jag har tagit fakta ifrån och du kan läsa mer på: Krav's hemsida, Livsmedelsverket, Fairtrade's Hemsida. Där finns det mycket mer att läsa, så om du vill sticka ner näsan och fördjupa dig lite så läs! Och fundera över vad du själv tycker, om du inte redan vet det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar